Klementina Kalašová

O obci Zobrazení: 438

Podřipská rodačka, mezzosopranistka Klementina Kalašová dobyla doslova celý svět.

Před 110 lety, 13. června 1889, zemřela daleko od vlasti na vrcholu své slávy v brazilském Sent Salvátoru vynikající světová operní mezzopranistka, hornobeřkovská rodačka Klementina Kalasová, ve věku pouhých 39 let.

Klementina Kalasová se narodila 9. záři 1850 v Horních Beřkovicích v bývalém barokním zámku (byv. pivovar). Tato ve své době slavná zpěvačka byla dcerou osobního lékaře hrabat Desfours-Walderode MUDr.Martina Kalase na panství v Horních Beřkovicich. Protože otec už předtím uvažoval o její budoucnosti, odešla patnáctiletá Klamentina studovat hudbu do Prahy. Svoji uměleckou dráhu zahájila studiem klavírní hry u Bedřicha Smetany.

Píše se rok 1869, mezzosopranistce Klementině Kalasové je devatenáct let a slaví první velký úspěch. Carská opera v Petrohradě se otřásá ovacemi a drobná dívka z Čech se doslova ztrácí v záplavě květin. Znalci i publikum jsou nadšení a Klementině je nabídnuto angažmá v Královské opeře v Londýně.

Následuje cesta do Itálie a Klementina sklízí úspěch za úspěchem. Stává se nejlepší interpretkou oper Guiseppe Verdiho a na umělecké pouti ji doprovází sám skladatel. "Klementina zpívá Carmen jako žádná jiná" rozplývá se nadšením Verdi. Následují další pozvání do Německa a Španělska, Klementina vystupuje ve Spojených státech. V duchu si však hýčká švů] dávný sen - zpívat na české operní scéně. Ten se splní až o několik let později.

Při zpáteční cestě ze Spojených států dostává Klementina nečekanou nabídku - angažmá v Brazílii. Neváhá ani minutu a nabídku a pozvání skladatele Carlose Gomeze přijímá. Do Brazílie vyplouvá v r. 1880 na palubě francouzské lodi Senegal. Jejím cílem je město Bahia, významné kulturní centrum kam se sjíždějí umělci z celé Evropy. Klementina je okouzlena Brazílií - publikum je okouzleno Klementinou. Po Bahii následuje cesta do Para.

V roce 1883 se vrací Klementina do vlasti a dojde naplnění jejího dívčího snu - vystupovat na české scéně v Národním divadle. Ale neklidný duch ji žene dál. Po dvouletém působení v putování nekončí. Osudem Klementiny se stane Brazílie. Přijímá další pozvání od svého přítele, skladatele Carlose Gomeze a odjíždí ještě s větším nadšením než před osmi lety.

Při druhém zájezdu do Jižní Ameriky byla očekávána tisíci ctitelů jejího zpěvu, je opět v brazilském městě Bahii a oslavována jako žádná jiná umělkyně. Zprávy o jedinečných úspěších tohoto turné byly přijímány ve vlasti, a zejména v rodném Podřipsku, s radostí a pýchou. Koncem r. 1888 však přísun zpráv o Klementině Kalašové náhle ustal. Básník Jaroslav Vrchlický, jehož poutalo ke Klementině Kalasové srdečné přátelství, napsal ji dopis do Bahie. Ten však po dlouhých třech měsících přichází z Brazílie zpět neotevřený s poznámkou na obálce "E morta" - je mrtva. Marně se Vrchlický s dalšími přáteli pídí po jejím osudu, marně se dotazují na příslušných úřadech. Klementina Kalasová jako by zapadla do neznáma a nebylo možné získat o ní zprávy.

Teprve slavný český cestovatel Alberto Vojtěch Fric při jedné ze svých výprav za kaktusy Jižní Ameriky objevil v Bahii její hrob a zjistil, že Klementina Kalašová zemřela 13. 6. 1889 na žlutou zimnici. Na náhrobku si přečetl v portugalštině psané údaje o českém původu této zpěvačky a dojemný pozdrav v mateřském jazyce "Na shledanou". Fricovo svědectví seznámilo Prahu a celý národ s posledními osudy pěvkyně, jejíž památku její rodná obec trvale uctívá.

Poblíže místa bývalé sochy sv. Jana z Nepomuku byl v r.1970 odhalen pomník rodačce naší obce, slavné světové zpěvačce Klementině Kalašové. Současně byla na budově starého zámku, ve které se 9.9.1850 narodila, umístěna její pamětní deska. Tato slavná česká zpěvačka byla dcerou osobního lékaře hrabat Desfour - Walderode MUDr.Martina Kalaše na panství v Horních Beřkovicích.

Vytisknout